POROČILO UDELEŽBE NA STROKOVNI EKSKURZIJI

 

Ponedeljek, 11. marec 2019

Strokovna ekskurzija in ogled dobrih praks LAS Goričko in LAS Prlekija je potekala v petek 8.3. in v soboto 9.3.2019. Udeležilo se je 50 udeležencev iz območja občin Postojna, Pivka in Ilirska Bistrica.

Večina udeležencev je bila članov Društva za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom. Ogled je potekal po programu in je zajemal seznanitev s projekti, ki so bili izvedeni s pomočjo sofinanciranja iz EU skladov (ESRR in EKSRP):
- Šunkarna Kodila, Markišavci; Predstavitev Šunkarne Kodila ter blagovne znamke Diši po Prekmurju.
- Klet Marof, Mačkovci. V osrčju Goričkega, smo si ogledali sodobno vinsko klet za tradicionalno pridelavo vin - Klet Marof.
- Doživljajski park Vulkanija, Grad, predstavitev in  ogled.
- Predstavitev LAS Prlekija  
- Ogled muzeja Ljutomerski kasač. Kasaški klub Ljutomer je sodeloval v 3 projektih LAS Prlekija v času od 2012 - 2018 (ureditev muzeja, prireditve in prleški slovar kasaštva)
- Ogled Parka doživetij Križevci, ki je dobil podporo iz EKSRP preko LAS Prlekija v obdobju 2017-2018.
- Veržej: Predstavitev sklopa projektov v izvedbi Zavoda Marianum: Prleški lončar, Rokodelske zgodbe, Prleški pogrinjek in Slovanske zemljanke
- Ogled mlina na Muri v Murecku in predstavitev projekta GLAMUR. Projekt GLAMUR je dobil podporo iz programa LEADER/CLLD v okviru podukrepov 19.3 Sodelovanje LAS na slovenski in na avstrijski strani. V projekt so vključene LAS Prlekija, LAS Ovtar, LAS Vulkanland in društvo Genuss am Fluss. Namen projekta je spodbujanje promocije in trženja lokalnih proizvodov.

Vsi primeri dobrih praks sofinanciranja iz EU skladov so porodili obilo idej za podobne izvedbe in sodelovanja v območju LAS med Snežnikom in Nanosom.
 

 

pred šunkarno Kodila vinska Klet Marof rokodelski center predstavitev delovanja LAS Prlekija Park doživetij Križevci rokodelska delavnica mlin na Muri park Vulkanija predstavitev projektov sodelovanja med AT in SLO LASi