UTRINKI IZ STROKOVNE EKSKURZIJE ZA PONUDNIKE

 

Ponedeljek, 8. april 2019

Strokovna ekskurzija namenjena ponudnikom, je v okviru projekta LAS sodelovanje Z roko v roki do kakovostne prehrane potekala na Dolenjskem in Kočevskem v soboto 6.4.2019. Udeležilo se jo je 46 udeležencev iz LAS med Snežnikom in Nanosom in iz LAS Notranjska.

Prvi ogled je bil namenjen zadrugi Zakladi Kočevske
Obisk zadruge in nove prodajalne lokalne ponudbe Zakladi Kočevske, ogled njihove drevesnice in vrtov. Zadrugo je na pobudo občine Kočevje leta 2015 ustanovilo 6 članov. Danes zadruga šteje 12 članov in 30 poslovnih partnerjev. Zadruga upravlja z drevesnico v kateri je 400 sadnih dreves pretežno visokodebelnih jablan in učni čebelnjak. Del drevesnice je namenjen skupnostnim vrtičkom, lokostrelstvu, nasadu sibirskih borovnic ter zeliščnem vrtu. Pred drevesnico je pokrit paviljon za izvajanje raznih delavnic in druženje. Zadruga se ukvarja tudi z dobavo pridelkov in izdelkov trinajstim javnim zavodom ter organizira razne prireditve na temo jabolk.  V centru Kočevja upravlja s pokrito tržnico ter ima trgovino Zakladi Kočevske. Tržnica deluje vsako sredo ter soboto.  Ponudniki na tržnici prodajajo pekovske izdelke, mlečne izdelke, suhe mesnine, čebelje pridelke ter vrtnine.
V  prejšnjem programskem obdobju se je nabavilo mobilna stiskalnico, ki je bila kupljena v okviru projekta LAS »Življenje brez meja« katerega vodilni partner je bil RC Kočevje Ribnica d.o.o.  Na 6m prikolici, ki ima kapaciteto 200l pasteriziranega soka/uro je mlin, preša in pasterizator. S prikolico upravlja Lukčeva domačija. Mobilna stiskalnica bi bila zanimiva tudi za naše kraje zato prilagamo TV prispevek

Dobrote Dolenjske
V Trebnjem so nam predstavili potek pridobivanja, povezovanja in certificiranja ponudnikov vključenih v blagovno znamko Dobrote Dolenjske.  Trenutno je v ponudbi 455 certificiranih izdelkov od 73 proizvajalcev pretežno iz Dolenjske, nekaj tudi iz Kočevske in Bele krajine. Prvo certificiranje izdelkov je potekalo leta 2014, do danes so blagovno znamko nadgradili tudi z rokodelskimi izdelki, nastanitvami, kulinaričnimi prireditvami, turističnimi storitvami ter jedmi in pijačami v gostinskih lokalih. Z blagovno znamko upravlja zasebni neprofitni zavod, ki ima 11 zaposlenih od tega so trije za polovični delovni čas, trije preko javnih del, trije pa so invalidne osebe. Zavod tudi odkupuje surovine in jih ustrezno predela ter pakira (marmelade, čaji….) Del prostora v Trebnjem je namenjen trgovini, del pa je delavnica opremljena za peko piškotov, sušenje zelišč ter pakiranje. Trgovino imajo tudi v Ljubljani, načrtujejo pa tudi odprtje trgovine v Novem mestu. Poudarek je na butičnih izdelkih ter poslovnih darilih, zato v njihovem asortimanu izdelkov najdemo tudi cvičkovo marmelado z roženkravtom, slivovo marmelado z orehi, marmelado iz modre frankinje, liker iz sladkega pelina, domačo gorčico….  Pomembna naloga zavoda je povezovanje in mreženje ponudnikov, ki jim omogočajo promocijo v Ljubljani ter posredujejo informacije glede zakonodaje.  Vsako leto organizirajo tudi festival marmelade v Deželi kozolcev. Da se lahko nek izdelek prodaja pod  blagovno znamko Dobrote Dolenjske ga mora oceniti neodvisna komisija štirih strokovnjakov ter mora biti izdelan najmanj iz 70% lokalne pridelave. 30% sestavin je lahko izven dolenjske (sladkor, začimbe…)

Zidanica Trška gora
Ogledali smo si zidanico Centra biotehnike in turizma Grm Novo mesto, ki je bila obnovljena s pomočjo financiranja iz EU sredstev  in povezuje vinogradnike tega območja. Obnovo in aktivnosti v zidanici nam je predstavil direktor posestva šole, ki med drugim razpolaga tudi s tremi hektarji vinograda.

Zidanica na Trški gori Vhod v drevesnico Dobrote Dolenjske prostor za peko piškotov Dobrote Dolenjske del trgovine Dobrote Dolenjske trgovina Pokrita tržnica v Kočevju Dobrote dolenjske sušilnica zelišč Zeliščni vrtovi Dobrote Dolenjske delavnica predstavitev Zakladi kočevske na Trški gori Zakladi kočevske trgovina Drevesnica Tržnica Kočevje trgovina Zaskladi Kočevske Trgovina Zakladi Kočevske Zeliščni vrtovi