IZVAJANJE PROJEKTOV

 

Ponedeljek, 9. september 2019

Konec septembra je rok za oddajo zahtevkov za operacije 2. poziva, ki so sofinancirane iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, zato se le te pospešeno izvajajo in zaključujejo. Med njimi je tudi operacija Stare obrti za nove podjetniške priložnosti v okviru katere se je obnovila zunanjost brivnice Ozbič ter izvedle delavnice žganjekuhe in predelave volne.

S predelavo volne so se seznanili predvsem otroci.

 Še pred petdesetimi leti so namreč ljudje večino stvari, ki so jih potrebovali izdelovali sami in tako tudi poznali celoten postopek npr. izdelave oblačil. Mnogokrat so tem postopkom prisostvovali otroci in samoumevno je bilo, da za toplo oblačilo potrebuješ najprej ovco. Današnji otroci postopkov ne poznajo več, oblačilo se kupi v trgovini, redkokdaj še volneno, saj prevladujejo sintetična oblačila.  Oblačila iz ovčje volne so propustna, zračna in topla. Pozimi grejejo, poleti varujejo pred vročino.   Pri pranju se ne izloča mikroplastika kot pri večini sintetičnih oblačil. Torej so  prijazna tako do človeka kot do narave. In predvsem trajna. Pot do puloverja pa se začne z ovco  kar so  otroci in učenci OŠ Dragotina Ketteja iz Ilirske Bistrice in OŠ Rudolfa Ukoviča Podgrad spoznavali znotraj projekta Stare obrti za nove podjetniške priložnosti, ki je bil potrjen na 2. javnem pozivu LAS med Snežnikom in Nanosom in je sofinanciran z Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Učenci so ovce strigli, med poletnimi počitnicami volno oprali ter jo sčesali, poskušali presti na kolovrat in preslico ter se seznanili s polstenjem in volnenimi izdelki.  

Tekst in foto: Tamara Urbančič

Delo na kolovrat Striženje pri Karlu Celinu. Pranje volne med počitnicami Pri Rudiju Lakoti -striženje Sušenje volne. Delo na kolovrat Pri Rudiju Lakoti -striženje Delo na kolovrat Pri Rudiju Lakoti -striženje Delo na kolovrat Pri Rudiju Lakoti -striženje Delo na kolovrat Pri Rudiju Lakoti -striženje