VABILO na strokovno ekskurzijo

 

Ponedeljek, 28. september 2020

Vljudno vabljeni na strokovno ekskurzijo in ogled dobre prakse v BIOSFERNO OBMOČJE JULIJSKE ALPE v četrtek 8.10.2020! Prijave do 2.10.2020 na naslovu info@razvoj-podezelja.si ali na SMS 064 277 620

PROGRAM EKSKURZIJE:

6.30 uri: odhod iz Sežane, stare avtobusne postaje – nasproti Občine Sežana (udeleženci LAS Krasa in Brkinov)
7.00 uri: odhod iz Postojne, glavne avtobusne postaje (udeleženci LAS med Snežnikom in Nanosom)
9.00 - 09.45:  Vožnja z avtobusom do Stare Fužine – center TNP – Bohinjka (predstavitev TNP, BO Julijske Alpe).
10.00 – 11.00:  Prihod v Ribčev Laz. Ogled spomenika štirim srčnim možem (prvi pristopniki na Triglav), sprehod do mostu – jezero ter ogled cerkve sv. Janeza Krstnika od zunaj.
12.00 – 12.45:  Vožnja s turistično ladjo po Bohinjskem jezeru, iz Ribčevega Laza do Ukanca. Enosmerna. Traja 25 minut. Avtobus počaka pri vstopu na nihalko. Skupina gre peš in si ob enem ogleda še pokopališče.
13.00 – 13.45:  Peš iz kampa Zlatorog do vojaškega pokopališča iz 1. svetovne vojne. Ogled pokopališča iz 1. svetovne vojne – Bohinj zaledje Soške fronte.
13.45 – 14.30:  Vzpon z nihalko na Vogel.
Panoramski razgled z Vogla in kosilo v enem od gostinskih objektov na Voglu (ričet, jota, golaževa juha in jabolčni zavitek). Pijača ni v ceni paketa. Povratek z nihalko v dolino.
15.30 – 16.00:  Vožnja z avtobusom do vasi Studor. Ogled Bohinjskih kozolcev. Ogled Oplenove hiše (muzej bivalne kulture iz začetka 19. stoletja).
16.15 uri:  Ogled turistične kmetije in sirarne Gartner (predstavitev sirarne, izdelave sira, planšarstvo, degustacija sira in ostalih suhomesnatih dobrot). Degustacija zajema: narezek suho klobaso, suho meso, zaseka, mohant maslo, tri vrste sira, za sladico pehtranova potica, aperitiv: metin sok.  Prikaz izdelave Gorjuških fajf.
17.30 uri: Povratek proti domu.

P.S. Prikazan je predviden program, po urah, ki pa se lahko spreminja (možna so manjša odstopanja).

Ekskurzija je za udeležence  brezplačna kajti poteka v okviru projekta sodelovanja LAS «Približajmo Unescova biosferna območja prebivalcem«, ki smo ga skupaj s petimi LASi prijavili na 3. Javni razpis za podukrep 19.3., Priprava in izvajanje dejavnosti sodelovanja lokalne akcijske skupine, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Ekskurzija je namenjena ponudnikom našega biosfernega območja Krasa in porečja reke Reke. Na ekskurzijo gremo skupaj z udeleženci LAS Krasa in Brkinov, ki so tudi organizatorji.

Prednost pri prijavi imajo aktivni člani Društva za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom.