Strokovna ekskurzija slovenskih LAS v Estoniji

 

Torek, 12. oktober 2021

V začetku septembra so predstavniki LAS sodelovali na strokovni ekskurziji in posvetu slovenskih LAS v Estoniji. Ekskurzijo je organiziralo Društvo za razvoj slovenskega podeželja – mreža slovenskih LAS v sodelovanju z MKGP – Mrežo za podeželje in Anneli Kana iz Estonije, ki je prevzela organizacijski del posveta v Estoniji.

Strokovne ekskurzije in posveta slovenskih LAS v Estoniji so se udeležili naslednji predstavniki LAS – predsednica Maja Piškur, strokovni vodja Aleš Zidar in projektna svetovalka Andreja Premrl. Pri tem naj še dodamo, da je bila ekskurzija načrtovana 2 leti in trikrat prestavljena zaradi epidemije Covid-19, v četrtem poskusu pa je dogodek uspelo izvesti. 

Posvet je potekal od nedelje 5.9.2021, ko se je 47 udeležencev zjutraj zbralo na letališču Jožeta Pučnika na Brniku in preko Züricha odletela v Tallin. Popoldanski čas je bil namenjen namestitvi in krajšemu ogledu glavnega mesta Estonija, predvsem pa uvodnemu druženju in spoznavanju udeležencev.

Prvi dan uradnega posveta smo se z avtobusom odpeljali na otok Hiiumaa v zahodnem delu Estonije, pred tem pa smo opravili še obisk v Ääsmäe village center, kjer smo se seznanili z ureditvijo vaškega centra in izvajanjem Leader projektov, sprejel pa nas je tudi predsednik estonske LEADER združenja g. Rafael Milderman, ki je predstavil delovanje njihovega združenja in njihovega LAS, kjer smo bili tudi gostje. Srečanje je znova potrdilo naše prepričanje, da uspešno črpanje EU sredstev ni nujno povezano z velikostjo države, veliko pa ima opraviti z debirokratizacijo in odzivnostjo državnega aparata. Nekatere estonske rešitve, ki nagovarjajo njihovo lokalno problematiko, so izjemne in atraktivne, druge zopet kažejo, da smo jih v nekaterih pogledih močno prehiteli, a v vsakem primeru potrjujejo, kako pomembni so razvojni pristopi po principu "od spodaj navzgor".

Na otoku Hiiumaa so nas v centru domače obrti Heltermaa Handicraft House (https://kasitoomaja.com/)  sprejeli voditeljica njihovega LAS in predstavniki centra, ki so prikazali primer dobre prakse spremljanja in prodaje domačih lokalnih proizvodov. Toje bila rdeča nit celotnega obiska na otoku, saj so nas v nadaljevanju seznanili z uvedbo prodaje lokalnih produktov na police trgovskega centra, obiskali pa smo tudi nov muzej, ki predstavlja zgodovino in življenje na tem otoku Tuuletorn/Windtower Experience Centre (https://tuuletorn.ee/en/). Tudi ta center je bil postavljen z uporabo sredstev LAS, ki je na tem otoku zelo aktiven tudi s pomočjo podjetniškim idejam. Ena takih je tudi ureditev sprejemnega centra v »najlepši najmanjši« luki na svet Orjaku harbour (https://orjaku.ee/sadam/en/), ki je res zelo zanimiva in zelo dobro urejena. Na večerji so sodelovali tudi predstavniki domačega LAS, v pogovorih z njimi smo ugotovili, da je celoten otok v območju MAB (biosferno območje UNESCO) in da namenjajo zelo veliko rešitev in projektov prav ohranjanju okolja. Ta informacija je pomembna tudi za naš LAS, saj ponuja možnost projekta sodelovanja MAB, kot smo ga že izvajali v okviru slovenskih LAS.

Po nočitvi na otoku smo se drugo jutro odpravili proti osrednjemu delu Estonije, kjer je bila končna destinacija Soomma nacionalni park. Vožnja je trajala kar dobri dve uri da smo prišli do prvega obiska dobre prakse ta dan – obiskali smo sadjarsko kmetijo Piesta Kuusikaru Apple farm (https://www.piesta.ee/en/), kjer smo si ogledali novo zgrajene poslovne prostore za proizvodnjo in predelavo jabolk. Zanimiv je bil inovativni pristop, ki je poleg neposredne pridelave in predelave omogočal tudi dodatno aktivnost v prodajnem in degustacijskem prostoru, ki ga redno uporabljajo tudi za različne promocijske prireditve. Seveda je sledila tudi degustacija njihovih proizvodov, nato pa smo se odpravili do mesta Tori, kjer smo se namestili na turistični kmetiji Klaara-Manni Holiday Center (https://klaaramanni.ee/). V popoldanskem času smo namreč na tej kmetiji izvedli posvet z predstavniki Estonske mreže za podeželje Reve Lambur in Ave Bremse na temo „Rural Life in Estonia and Slovenia“. Na posvetu so nam predstavili vse pomembne podatke o delovanju LAS in programa Leader v Estoniji in seveda delovanja Mreže za podeželje. Zanimive so bile primerjave med Slovenijo in Estonijo, ki gredo vsaj z dodeljenimi sredstvi bolj v prid Estonije kot Slovenije, vsekakor pa se oboji ubadamo s podobnimi težavami pri delovanju LAS.

Zvečer so se nam predstavili predstavniki domačega LAS Greenriver land, s katerimi smo sodelovali tudi v projektu sodelovanja Upravljanje zaščitenih območij, ter domača folklorna skupina, ki je odlično predstavila njihove narodne plese. Vsi udeleženci posveta smo bili nad programom zelo navdušeni.

Naslednji dan smo si v mestu Tori najprej ogledali obalo reke Parnu, ki je znana po rečnih sipinah in hudičevih jamah, sicer pa je Tori znan po največji in najstarejši konjski farmi za njihovo pasmo Tori, nato pa smo si ogledali sprejemni center nacionalnega parka Soomaa national park (https://loodusegakoos.ee/where-togo/). Tam smo srečali tudi našega kolega Algisa Martsoo iz LAS Greenriver land, ki je zaposlen v tem centru in nam je predstavil del njihovih aktivnosti v parku. Žal si nismo ogledali učne poti v parku, ker smo hiteli na novo lokacijo. V najmanjšem estonskem mestu Mõisaküla, smo si ogledali predelavo prigrizkov in sušenih proizvodov iz ekološko pridelane zelenjave 'Mahenäksi vabrik Süü ää', ki nam jo je predstavila Merike Harmsalu. Pri tem je zanimivo, kako iz starih industrijskih objektov novi in pogumni podjetniki ustvarjajo uspešne zgodbe, podprte tudi z sredstvi LAS. Na sploh smo tekom ekskurzije ugotavljali, da je veliko sredstev programa Leader namenjeno manjšim podjetniškim idejam in investicijam.
Nato smo si z avtobusom ogledali mestece Abja-Paluoja - Finno-Ugric Capital of Culture 2021 in po kosilu ogledali še njihov center ročnih del, kjer izvajajo tudi delavnice z ranljivimi skupinami območja. Pri tem smo sodelovali tudi sami in poskušali izdelati nekaj delov njihove noše, prijazne delavke Mulgi Ukuvakk handicraft and cultural centre so bile pri tem zelo prizadevne in uvidevne. Dan smo zaključili na turistični kmetiji Kopra tourism farm, kjer so nas presenetili z veliko površino namenjeno različnim dogodkom in odlično ponudbo njihovih storitev. Na farmi gojijo tudi bobre, ker jih obkroža veliko manjših jezer, tako da je bil vtis gostoljubnosti in njihove ponudbe resnično odličen.

V četrtek smo si na poti v glavno mesto Tallin najprej ogledali primer dobre prakse dveh mladih podjetnic, ki delujejo v isti poslovni stavbi, kjer si urejata prostore tudi s pomočjo Leader sredstev – ena se ukvarja z proizvodnjo ekološke kozmetike Eco-cosmetics BonMerite (https://bonmerite.com/), druga pa z proizvodnjo žele bombonov Marmelade producer Minna Sahver (https://minnasahver.ee/). Obe sta navdušili z entuziazmom in močno voljo po dokazovanju v podjetništvu, zato smo pozorno poslušali njihove predstavitve. V popoldanskem času pa smo obiskali turistično kmetijo Metsanurme village center, ki ga upravlja naša organizatorka in vodička Anneli Kana. Prav vse kmetije, ki smo jih obiskali, so nam ponudile pristno in raznovrstno domačo kulinariko, tako da smo iskali povezave tudi z našimi ponudbami in storitvami. Splošna ugotovitev je, da smo tudi pri nas inovativni in da imamo odlično ponudbo na podeželju. Seveda so značilnosti in posebnosti prav povsod in prav to je tisto, kar je potrebno izpostavljati.

Zadnji dan popoldne smo si še ogledali Tallin z našo vodičko in uživali v kombinaciji srednjeveškega mesta z modernimi predeli mesta. Prav to je poželo veliko navdušenja, kako so uspeli načrtovalci z modernimi arhitekturnimi rešitvami fantastično oživiti tehniško in industrijsko dediščino glavnega mesta.

Za zaključek ugotavljamo, da je bila ekskurzija s vsemi vsebinami zelo dobro pripravljena in vrhunsko odpeljana. Nekaj pripomb je lahko le v smeri obiska nacionalnega parka, kjer smo po mnenju večine udeležencev preživeli premalo časa, da bi dobili odličen vtis o njihovem delovanju. Ostali primeri dobre prakse pa so bili v večini usmerjeni v podjetništvo, turizem in lokalno življenje. Pri tem smo ugotovili, da v Estoniji res veliko sredstev namenjajo podjetništvu in s tem podpirajo trajnost projektov, kar bi bila lahko tudi velika spodbuda za naše delovanje.
Zapisal: Aleš Zidar

delavnica posvet z ENM skupna slika pri Anneli trgovina lokalnih produktov trgovina noter windy tower obisk sadne kmetije nastop folklorne skupine Suoma nacionalni park izdelava žele bombonov