Društvo za razvoj slovenskega podeželja organiziralo jesensko strokovno ekskurzijo v Grčijo

 

četrtek, 20. oktober 2022

V prvem tednu okotbra (od 2. do 7.10.2022) je Društvo za razvoj slovenskega podeželja organiziralo jesensko strokovno ekskurzijo v Grčijo.Ekskurzije se je udeležilo 47 predstavnikov LAS iz cele Slovenije in predstavnica Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano ga. Marjeta Jerič. Ekskurzije sta se udeležili tudi dve predstavnici LAS med Snežnikom in Nanosom.

Program strokovne ekskurzije smo pričeli z obiskom Ministrstva za razvoj podeželja in hrano (www.agrotikianaptixi.gr; https://ead.gr ), kjer so nam predstavili Program razvoja podeželja v Grčiji v obdobju 2014-2020 in pripravo Strateškega načrta 2023-2027. Sledil je ogled dobrih praks skupaj s predstavnico LAG; Achaia Elene Labropoulou.

Pot smo s trajektom nadaljevali na otok Salamina, kjer nam je dobrodošlico zaželela ga. Christina Kalatha- koordinatorka LAG/FLAG of Attica. Predstavili so nam nekatere uspešne projekte, ki jih podpirajo z LEADER/CLLD sredstvi. Ogledali smo si lahko njihove tradicionalne noše, ki so jih nosili člani folklorne skupine. Nato smo si ogledali še Salamis jadralni klub, kjer so s pomočjo LAS-ovih sredstev kupili čolne za treninge jadranja otrok.

Naslednji dan smo se odpravili v mesto Kalavrita , ki spada pod LAG Achaia. Do mesta smo se odpeljali kar po zobati železnici z vlakom Odontotos, katere pot vodi skozi skozi sotesko Vouraikos. V prijetnem podeželskem mestu sta nas sprejela župan g. Athanasiosom Papadopoulosom in ga. Iro M. Tsimpri – direktorico Achaia razvojne agencije. Skupaj sta nam predstavila delovanje LAG Achaia.

Svoje brbončice smo lahko razvajali z lokalno pridelano hrano na kmetiji Orias. Imeli smo si priložnost ogledati proizvodnjo znamenitega feta sira v obratu Agricultural Dairy Cooperative, kjer od okoliških kmetov odkupujejo ovčja in kozje mleko. S sredstvi LAS so zgradili prizidek tovarne in kupili lesene sode za shranjevanje sira. Oglede dobrih praks smo nadaljevali na ribji farmi, kjer gojijo postrvi brez uporabe kemikalij. Na hribovitem območju Kalavrite LEADER/CLLD sredstva usmerjajo tudi v turizem (smučanje, agro-turizem, pohodništvo, off road avanture) in namestitvene kapacitete. Sami smo si od turističnih naložb ogledali čudovito kraško jamo Cave of lakes in muzej o jami in kraških pojavih.

Pot nas je vodila na zahodno obalo Peloponeza, v občino Aigio, kjer smo se srečali z županom g. Apostolosom Karafotiasom. Ga. Chrysaula Christia nam je predstavila nekatere njihove projekte. Enega od teh - Alyki Wetlands Aigion smo si kasneje tudi ogledali. Na omenjenem mokrišču prebiva večje število ptic med drugim tudi flamingoti. Za področje Aigio je značilno, da tu uspevajo agrumi, oljke in rdeče grozdje, iz slednjega naredijo okusne rozine.

Grški gostitelji so pripravili čudovit in pester program, ki je bil poln odlične kulinarike, primerov dobrih praks, zanimive grške kulture in ogledov znamenitosti in spomenikov. 

https://www.facebook.com/achaiasa