Projekt sodelovanja »LOKALNI OKUSI« – povezovanje kulinarike in turizma v čezmejnem prostoru

 

Torek, 28. oktober 2025

LAS med Snežnikom in Nanosom v sodelovanju s slovenskimi in hrvaškimi partnerji začenja nov projekt sodelovanja »Lokalni okusi«. Projekt bo trajal 22 mesecev, od novembra 2025 do septembra 2027, in je usmerjen v krepitev čezmejnega sodelovanja na področju kulinaričnega turizma, lokalne proizvodnje in trajnostnega razvoja podeželskih območij.

Cilj projekta je razviti in promovirati avtentična kulinarična doživetja, ki temeljijo na sezonski, lokalno pridelani hrani ter kulturni dediščini. S tem želijo partnerji prispevati k večji prepoznavnosti lokalnih ponudnikov, povezati kmete, gostince, turistične delavce in izobraževalne institucije ter spodbuditi ustvarjanje inovativnih kulinarično-turističnih produktov.

Partnerji projekta

Nosilec operacije je LAS med Snežnikom in Nanosom – DRPSN, slovenski in hrvaški partnerji pa so:

LAS Zelena Istra

LAG Brač (HR)

LAG Posavina (HR)

LAG Sjeverna Istra (HR)

Na območju LAS med Snežnikom in Nanosom so vključeni tudi Zavod Znanje Postojna (Visit Postojna) in Zavod za turizem Pivka, medtem ko bodo hrvaški partnerji prispevali znanja in primere dobrih praks z Istre, Brača in Posavine.

Aktivnosti projekta

Projekt bo vključeval več kot 30 različnih aktivnosti, med katerimi izstopajo:

kulinarične delavnice za osnovne šole (MasterChef)

izvedba Karavane lokalnih okusov

organizacija kulinaričnih prireditev (Okusi Pivke, JEJ MUZEJ, Okusi Brača in drugih regij)

izobraževanja in delavnice za ponudnike hrane in turističnih storitev

ogled dobre prakse in mreženje med partnerji

promocija projekta preko družbenih omrežij in skupnih promocijskih gradiv

Projekt bo namenjen širokemu krogu ciljne publike, med drugim: lokalnim kmetom, gostincem, mikro in malim podjetjem, dijakom in študentom, nevladnim organizacijam ter turističnim ponudnikom. Poseben poudarek bo na vključevanju ranljivih skupin in mladih, ki bodo pridobili praktične izkušnje ter nova znanja.

Pričakovani rezultati

Projekt bo:

vzpostavil nova partnerstva in mreže lokalnih ponudnikov

izvedel 5 kulinarično-turističnih prireditev na območju sodelujočih LAS-ov

izvedel 5 ogledov dobrih praks, vključno z mednarodnimi

promoviral lokalne proizvode in turizem preko digitalnih kanalov in skupnih dogodkov

prispeval k trajnostnemu razvoju, zero-waste pridelavi in uporabi lokalnih surovin

Trajnost in inovacije

Projekt »Lokalni okusi« poudarja trajnostni razvoj, digitalizacijo, socialno vključenost in inovacije. Posebna pozornost bo namenjena zmanjševanju odpadkov, ozaveščanju o lokalni pridelavi hrane, spodbujanju biodiverzitete in ustvarjanju zelenih delovnih mest.

Projekt je sofinanciran v višini 63.000 EUR, stopnja sofinanciranja pa znaša 80 %.

Več informacij o projektu in prihajajočih dogodkih bo objavljenih na spletni strani LAS med Snežnikom in Nanosom ter partnerskih LAS-ov.