OTVORITEV UŽITNEGA ČUTNEGA PARKA V POSTOJNI

 

Nedelja, 21. oktober 2018

OE Ljudska univerza Postojna (Zavod Znanje Postojna) in Občina Postojna sta bili skupaj s petimi partnerji uspešni na razpisu LAS med Snežnikom in Nanosom za sofinanciranje operacij v okviru Strategije lokalnega razvoja in sicer kot partnerja v projektu Užitni in čutni parki namenjeni medgeneracijskemu izobraževanju v smeri samooskrbe in trajnostnega razvoja podeželja na področju občin Postojna, Pivka in Ilirska Bistrica. Projekt je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. V projektu se je inovativno uredilo več javnih površin med katerimi je tudi prostor za staro porodnišnico v Postojni, kjer se je na novo uredila ograja, pitnik in zasadile užitne rastline: sadno drevje, jagodičje ter zelišča. Otvoritev tega parka je bila v petek 12.oktobra skupaj z otvoritvijo razstave projekta na OE Ljudska univerza Postojna.

O pomenu užitnega in čutnega parka v Postojni so spregovorili: Igor Marentič, župan Postojne, Boštjan Glažar, predsednik Društva za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom, Aleš Zidar, strokovni vodja LAS med Snežnikom in Nanosom ter Tina Bazjako, vodja OE Ljudske univerze Postojna.
V kulturnem programu so nastopili učenci GŠ Postojna, v užitnem in čutnem parku pa so  vse sodelujoče postregle »vrtne vile«.

V projektu sodeluje 7 partnerjev, poleg omenjenih Ljudske univerze in Občine Postojna, še Občina Pivka, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica, OŠ Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica, OŠ Rudolfa Ukoviča Podgrad in Zdenka Žakelj s.p.. V juniju je bila otvoritev UČP v Zagorju, V Pivki in v Slavinju je izdelan izvedbeni načrt za užitni čutni park, ob OŠ Antona Žnideršiča pa se park še ureja. V okviru projekta so potekale številne delavnice tako za krajane, kot za otroke, izvajalec je bil KGZ NG. Projekt bo v novembru zaključen, napoveduje pa se že nova prijava na 4. poziv LAS (ki bo predvidoma objavljen v novembru) in sicer  v smeri ureditve parka v Pivki, po izdelanem izvedbenem načrtu.
 

Vabljeni na ogled razstave projekta Užitni čutni parki, ki je v pritličju na hodniku levo OE Ljudske univerze Postojna.