Strokovna ekskurzija v območje LAS "Capo Santa Maria di Leuca v Italiji s predstavitvijo modela spodbujanja celostnega urejanja vasi

 

Ponedeljek, 12. november 2018

Letošnja strokovna ekskurzija slovenskih LAS (22. do 26. 10. 2018) je potekala v provinci Lecce (Apulia) v Južni Italiji, v območju LAS "Capo Santa Maria di Leuca ", kjer smo si ogledali njihove projekte ter pobližje spoznali model spodbujanja celostnega urejanja vasi. Udeležili so se je upravljavci in člani upravnih odborov 17 LAS-ov ter predstavniki institucij in organizacij, ki delujejo na področju razvoja podeželja, skupaj 42 udeležencev. Iz LAS med Snežnikom in Nanosom sta se ekskurzije udeležili Eva Šabec in Tamara Urbančič.

LAS "Capo S. Maria di Leuca" deluje že od leta 1992 in izvaja program LEADER že četrto programsko obdobje. S projekti so še posebej spodbujali razvoj območij nekoliko oddaljenih od obale. Na ta način so razširili ponudbo, zagotovili bolj homogen razvoj in podaljšali turistično sezono. Razvojne projekte v območju LAS "Capo Santa Maria di Leuca " so predstavili predsednik Rag. Rinaldo Rizzo, direktor Dr. Giosuè Olla Atzeni in vodja LAS Antonazzo Marurizio,. Med projekti so izpostavili razpršeni hotel, model celostnega urejanja vasi in natečaj za najlepšo vas, agri turizem, religiozni turizem ter kulturne in socialne aktivnosti. Podrobneje so vsebine predstavljene na njihovi spletni strani  in v predstavitvah, ki so dostopne na spletni strani DRSP.  
Med ogledom projektov so nas toplo sprejeli župan občine Tricase Carlo Chiuri, župan Občine Presicce Salvatore Riccardo Monsellato, župan občine Specchia Antonio Biasco, župan občine Ugento Massimo Lecci in županja občine Alessano Francesca Torsello, o našem obisku pa so poročali tudi lokalni mediji.
Program razvoja podeželja v Italiji ter razdelitev območij je predstavil Giuseppe Gargano, CREA (Svet za kmetijske raziskave in agrarno ekonomiko), Ministrstvo za politike kmetijstva, prehrane in gozdarstva, regionalni program razvoja podeželja 2014/2020 v območju Puglie, s poudarkom na ukrepu 19 - Podpora za lokalni LEADER razvoj pa Dr. Agr. Cosimo R. Sallustio, iz Oddelka za kmetijstvo, razvoj podeželja in okolje.

Vsi italijanski predstavniki LAS in javne uprave so izrazili željo po sodelovanju s slovenskimi LAS v projektih sodelovanja (ukrep 19.3), vendar se je v Sloveniji zadnji razpis tega ukrepa že zaključil, v Italiji pa ni bil objavljen še niti prvi razpis. Poleg pogovorov o sodelovanju in temah sodelovanja, smo si ogledali še primere dobrih praks in sicer Razpršeni hotel, oživljeno delavnico keramike, izdelave košev za stiskanje oljčnega olja ter proizvodnjo likerjev. V mestu Presicce smo si ogledali obnovljene starodavne prostore za stiskanje oljčnega olja ter v kraju Alessano primer religioznega turizma. Ogledali smo si precej kmečkih turizmov, na katerih strežejo predvsem zelenjavne jedi z veliko plodovkami in stročnicami ter malo mesa. Ogled didaktične kmetije s kombinacijo kmečkega turizma je bil tudi eden od primerov dobre prakse, ki jih bomo skušali prenesti tudi na naše območje. 

Glavni cilji LASov na območju Puglije so: ohranjati naravno in kulturno dediščino, promocija tipičnih lokalnih produktov ter mreženje različnih podjetij na podeželju. Preko lokalnih proizvodov promovirajo celotno območje. Ne promovirajo proizvodov vsake kmetije posebej, ampak celotnega območja LAS!

Prenesite si dokument: