POMEMBNA OBVESTILA

 

Torek, 2. julij 2019

Najpomembnejše obvestilo je povezano z uradno spremembo sedeža vodilnega partnerja LAS med Snežnikom in Nanosom – Društva za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom. Novi poslovni naslov društva in LAS je Jurčičeva 1, 6250 Ilirska Bistrica, novi fiksni telefonski številki sta: 05 907 6771 strokovni vodja in 05 907 6770 projektni svetovalki. Ostali kontaktni podatki ostajajo isti. Prosimo vas, da v nadaljnji komunikaciji z nami uporabljate nov naslov in telefonsko številko.

Prav zaradi selitve v nove poslovne prostore je bil v četrtek, 20.6.2019 organiziran Dan odprtih vrat LAS in DRPSN, na katerem smo pokazali nove prostore, predstavili našo dejavnost, nekatere projekte (Mezgec stroj) in izpeljali predstavitev študijskega obiska LAS na Portugalskem. Predstavili so se tudi nekateri naši proizvajalci lokalnih dobrot: Mojca Brožič z odličnim pekovskim pecivom, ovčjo skuto in sirom; Feliks Peternelj s specialiteto - dimljeno postrvijo in domačimi mesninami ter kmetija Jernuclovi z odličnimi kravjimi siri. 

Ta dan je bil še posebej uspešno obeležen, saj smo dobili obvestilo KO CLLD o uspešnosti delovanja LAS v preteklem obdobju do 31.12.2018. Dodatna sredstva za izvajanje Strategije lokalnega razvoja so dodeljena v višini 419.099,47 € in bodo zanesljivo dobro naložena v nove projekte (operacije) na področju LAS. Javni poziv za dodatna sredstva pričakujte po spremembi Strategije lokalnega razvoja v zadnji četrtini leta 2019.

V juliju začenjamo s spremembo SLR. Trenutno se pripravlja akcijski načrt izvajanje spremembe, o katerem vas bomo pravočasno obvestili.

13. junija je potekalo drugo nadaljevanje 20. redne seje UO LAS, ki je sprejel poročilo Ocenjevalne komisije in izbral operacije za sofinanciranje iz 4. javnega poziva LAS iz ESRR. Sklepe o izboru je prejelo 6 vlog v skupni vrednosti 287.673,00 €, ostalih 10 vlog je bilo žal zavrnjeno. Za 4 vloge je zmanjkalo sredstev, 6 vlog pa ni izpolnjevalo pogojev javnega poziva. Ker trenutno poteka pritožbeni rok, bomo izbrane vloge predstavil po zaključku izbirnega postopka.

To nedeljo bo v Postojni potekala ena izmed večjih kulturno etnoloških prireditev na našem področju – Furmanski praznik v Postojni. V prilogi vam prilagamo vabilo in program Furmanskega praznika, še posebej pa tokrat izpostavljamo Pohod in kolesarjenje po Poteh nekdanjih kontrabantarjev v sodelovanju s Planinskim društvom Postojna ter  enogastronomski dogodek »Okusi furmanskih jedi«, v sodelovanju z Restavracijo Bar Bor in Postojnsko jamo d.d. ter drugimi ponudniki. Vstopnine na dogodek ni; parkiranje je za obiskovalce brezplačno na zelenici ob prireditvenem prostoru. Iz centra Postojne bo vozil brezplačni Furman na osrednjo prireditev. Vabljeni!

V juniju so bila izplačana sredstva zaključenih projektov 1. poziva: Užitni čutni parki ter The secret village.

Vabimo Vas, da si ogledate še  najnovejše Minute za LAS, ki jih dobite na Youtube kanalu VAScom.

Oglejte si film: