FILM DEDIŠČINA FURMANSTVA NA PLATNIH FESTIVALA SLOVENSKEGA FILMA

 

Torek, 30. julij 2019

Dokumentarec, ki je nastal v okviru projekta Ohranjanje dediščine furmanstva ob nekdanji cesarski cesti Dunaj Trst, v partnerstvu so sodelovali: Društvo KOLUT, Studio Proteus in Občina Postojna, in bil izbran na javnem pozivu LAS med Snežnikom in Nanosom ter sofinanciran iz virov Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, si bo moč ogledati v okviru uradnega preglednega programa 22. Festivala slovenskega filma, ki bo med 17. in 22. septembrom. To je velik uspeh, ob katerem čestitamo vsem, ki so tako ali drugače sodelovali pri nastajanju filma.

Scenaristu in režiserju Dragu Misleju Mefu so ob strani stali še režiser Dušan Milavec, snemalca Manuel Tomšič in Neja Kalan, montažer Manuel Tomšič, grafičarka Neja Kalan, organizatorka snemanja Nevenka Burger, odgovorna urednica Alenka Furlan Čadež in izvršni producent Ernest Zakarija Neto.
V Postojni, Ilirski Bistrici in v Pivki so decembra lani prikazali oba dela dokumentarnega filma Dediščina furmanstva, s katerim so želeli ohraniti spomin na gospodarsko panogo, ki je nekoč rezala kruh marsikateri družini ob cesti med Dunajem in Trstom.
Kot pravi scenarist in režiser filma Drago Mislej Mef, so ljudje od nekdaj potovali in z njimi tudi tovor. »Včeraj, danes in bodo tudi jutri. Jutri zagotovo drugače kot danes in danes drugače kot pred tristo leti, ko se je Kranjska deželna vlada odločila popraviti obstoječe ceste na tem našem ozemlju; in res so v naslednjih desetih letih po ukazu avstrijskega cesarja Karla VI. takratno cesto Dunaj–Trst popravili in razširili tako, da sta se na njej lahko srečala dva voza. Cesta je dobila ime commerzial strasse – trgovska cesta in z njo se je začel razcvet dejavnosti, ki je izjemno vplivala na razvoj krajev ob njej. Nastopilo je obdobje furmanov.« Misleju je skupaj z ekipo uspelo najti veliko pričevalcev, ki se iz lastnih izkušenj ali po pripovedovanju spominjajo, kakšno je bilo življenje ob cesarski cesti v času furmanstva.
Filmski kritik Denis Valič o filmu pravi: »Drago Mislej – Mef, ki smo ga doslej poznali predvsem kot kantavtorja, novinarja in Izolčana, nam pripravlja svojsko presenečenje, saj se nam bo tokrat predstavil kot filmski ustvarjalec in ponosni Notranjec, ki v sebi nosi dediščino furmanov. Dokumentarec je posnel v sodelovanju z Dušanom Milavcem. Avtorja obujata spomin na dediščino furmanstva, ki je v času avstro-ogrske monarhije cvetelo predvsem vzdolž cesarske ceste Dunaj – Trst ter pri tem opozorita tudi na širši družbeni vpliv te gospodarske dejavnosti na kraje ob cesti in na njihove prebivalce.«