Obiskali smo Biosferno območje Julijske Alpe

 

Torek, 1. junij 2021

Dne 27.5.2021 smo se skupaj z LAS Krasa in Brkinov odpravili na strokovno ekskurzijo in ogled dobre prakse v Biosferno območje Julijske Alpe. In sicer v okviru projekta LAS sodelovanja » Približajmo UNESCOVA biosferna območja prebivalcem« (krajše MAB), ki je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Naša prva točka programa je bil Bohinj oziroma Informacijski center Bohinjka, kjer smo si ogledali njihovo stalno razstavo »Jezero« in tako izvedeli še veliko več o Bohinjskem jezeru in njegovi okolici. Poleg tega so nam predstavili aktivnosti, ki so jih izvajali v okviru projekta MAB. Ena izmed aktivnosti je bila tudi izdelava predstavitvenega filma Biosfernih območji Slovenije. Ogledate si jih lahko tudi vi na naslednji povezavi: BO Slovenije .


Nadaljevali smo z ogledom cerkve Sv. Janeza Krstnika in spomenika štirim srčnim možem. Ker pa ogleda Bohinja ni brez kipa zlatoroga, smo pozdravili tudi tega. Ekskurzijo smo nadaljevali z vožnjo po Bohinjskem jezeru. Prepričali smo se da res velja kar pravijo Bohinjci. Ko je Bog videl kako potrpežljivi, delavni in prijazni ljudje so Bohinjci, jim je namenil najlepši del svojega koščka zemlje.
Posebno doživetje je bil tudi vzpon z nihalko na Vogel, kjer nas je poleg vročega sonca in čudovitih razgledov, pričakal tudi sneg. Popoldanski del ekskurzije se je nadaljeval z obiskom Stare Fužine in vasi Studor. Vas Studor je znan po gruči kozolcev toplarjev in muzeju bivalne kulture- Oplenova hiša. Le ta nas je navdušila s svojo bogato vsebino.
Ekskurzijo smo zaključili z ogledom turistične kmetije Gartner, ki se ukvarja s sirarstvom še po stari planšarski tradiciji. Gostoljubni člani družine Gartner nas niso odpeljali skupaj s kravami na planino Laz, temveč so nam predstavili izdelavo sira po starem načinu kar na svoji domačiji. Pogostili so nas tudi z odličnimi siri in mesninami, ki jih kmetija ponuja.
Na poti domov smo lahko opazovali Zgornjo Bohinjsko dolino, njene prebivalce in hišna in ledinska imena domačij, ki nas spominjajo na dolgoletno kulturno dediščino tega kraja.
Le en del Biosfernega območja Julijske Alpe, ki smo si ga uspeli ogledati, nas je popolnoma navdušil. Zato vabimo tudi vse vas, da to poletje izkoristite za ogled teh koncev Slovenije. Seveda ne smemo pozabiti še na ostala tri Biosferna območja Slovenije; BO Kras in porečje Reke, BO Kozjansko in Obsotelje in BO Reka Mura. Prepričani smo, da vas ne bodo pustila ravnodušna.