Jesen je prinesla kar 4 zaključene projekte 4. javnega poziva

 

Sreda, 3. november 2021

Zaključeni so projekti 4. javnega poziva za izbor operacij SLR LAS med Snežnikom in Nanosom iz ESRR. Izplačilo sofinanciranih sredstev partnerji pričakujejo do konca leta 2021.

Operacije, ki so bile vključene v 4. javni poziv med Snežnikom in Nanosom so zaključene. Partnerji operacij so bili primorani svoje aktivnosti prilagoditi razmeram, ki nas spremljajo že kar precej časa (covid). Kljub temu so nastali odlični rezultati. V nadajevanju vam jih bomo na kratko tudi predstavili.

Sovič primestni gozd z razgledom: rezultate operacije si lahko ogledate kar v živo ob obisku hriba Sovič v Postojni, kjer se lahko sprehodite po urejeni sprehajalni poti. Sovič je postal bolj povezan z mestom, saj na novo nastale poti omogočajo večji obisk rekreativcev in sprehajalcev. Vzgojno-izobraževalne institucije pa so dobile novo okolje za poučevanje predšolskih in šolskih otrok o naravi, živalih in gozdu.

Revitalizacija grajskega parka Haasberg: ruševine nekdanjega baročnega dvorca, ki se dvigajo nad sotesko reke Unice na južnem delu Planinskega polja so skozi operacijo dobile novo, bolj urejeno podobo. Poleg tega je bil posnet promocijski film o gradu Haasberg, izdelan promocijski koledar, izvedena potujoča razstava v Pivki, Postojni in Ilirski Bistrici. Vrtec Postojna je z otroci tudi večkrat obiskal dvorec, kjer so potekale zanimive delavnice. 

Kulinarična doživetja med Snežnikom in Nanosom: aktivnosti operacije so bile usmerjene k promociji lokalnih dobrot in spodbujanju podjetništva in inovativnosti. Tako je nastala skupna promocijska trganka vseh treh občin (Pivka, Postojna in Ilirska Bistrica), na kateri so predstavljene značilne jedi za to območje skupaj s ponudniki domače-lokalne hrane. Svoj izvod si lahko zagotovite ob obisku TIC Postojna, za hiter pregled pa vam jo pripenjamo ob koncu besedila. Vsaka občina je ponosno predstavila 2 nova kulinarična produkta. Če jih še niste poskusili so prihajajoči prazniki odlična priložnost da razvajate sebe in svoje najbližje.

Kette nas povezuje: vsi navdušenci Kettejeve poezije ste lahko uživali na številnih koncertih. Nastala je dvojna CD zgoščenka in videospot, s katerim so uglasbili Kettejevo poezijo. Nastal je tudi program za kulturne delavnice z otroci, Več o ostalih aktivnostih si lahko preberete na povezavi, ki je nastala v klopu operacije. 

Revitalizacija mestnega jedra Pivke: operacija se ni izvedla in je bila umaknjena iz 4. javnega poziva.

Igra nas povezuje: operacija je bila uspešno zaključena že v septembru 2020. Reziltati so predstavljeni na tej povezavi. 

Kot smo že uvodoma povedali so operacije, ki jih sofinancirata republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, uspešno zaključene. Vabimo vas, da se tudi sami o tem prepričate in obiščete grad Haasberg, Sovič ali pa uživate v dobrih okusih domače hrane in sodobni kulturni dediščini, ki vas obkroža.

 

 

 

 

Na voljo so naslednji dokumenti: